Het bedrijf Harrysfarm
Hier kunt u alles lezen over het bedrijf, het materiaal, het erf enzovoorts
Hier kunt u alles lezen over het bedrijf, het materiaal, het erf enzovoorts
Het jaaroverzicht 2015 van Harrysfarm. Van januari tot december. Van zaaien tot oogsten en meer.
Met weersgegevens per maand van KNMI weerstation De Bilt.
13 januari voor de derde keer meegedaan aan de verkiezing van de beste bewaarui 2015. De verkiezing wordt elk jaar door DLV plant georganiseert tijdens de themadag uien van de LNCN. (Landbouwbeurs).
Helaas dit jaar 12e geworden van de 19 deelnemers. Een doel voor 2016 om deze uitslag te verbeteren.
Hier Reportage uienverkiezing 2015.
In januari zijn de uien van oogst 2014 afgeleverd. Dit waren de eerste uien uit de nieuw gebouwde bewaarplaats. De kwaliteit van de uien was super. Weinig tarra en een mooie opbrengst.
Klik hier voor de reportage uienafleveren 2015.
In januari is Ecosave uit Biddinghuizen begonnen met het aanleggen van 168 zonnepanelen op de nieuwe bewaarplaats. Begin februari zijn de laatste panelen gelegd en is het systeem in gebruik genomen. Jaarlijks kunnen we ca. 46.200 kWh opwekken met deze panelen.
> Reportage aanleg zonnepanelen.
> Weergegevens De Bilt KNMI weerstation maand februari 2015 .
Het hoogtepunt van 2015 voor Harrysfarm was wel de opendag gehouden op 6 maart die in samenwerking met DLV adviseurs werd georganiseerd na aanleiding van de vorig jaar gebouwde bewaarschuur. De lege uienbewaring was ingericht met 32 standhouders, er waren lezingen en men kon een rondvlucht maken met een helicopter. Voor familie en vrienden was er ’s avonds nog een knalfeest.
Ruim 500 mensen kwamen ons bedrijf bezoeken tijdens deze opendag.
> Reportage Open dag
De grond begint al aardig op te drogen. 12 maart werd de wintertarwe voor de eerste maal bemest.
17 maart zijn de uien gezaaid. In een werkgang is de akker zaaiklaar gelegd en daarna door loonbedrijf Breure uit Swifterbant zijn de uien gezaaid.
> Reportage uien zaaien
De suikerbieten zijn een week later gezaaid namelijk op 24 maart. Eerst is het proefveld van SES van der Have gezaaid waarna loonbedrijf Breure de overige ha’s in kon zaaien. Nadat het zaaien klaar was vielen de eerste druppels regen.
> Reportage proefveld suikerbieten zaaien.
> Reportage suikerbieten zaaien.
27 maart hebben we ons pootgoed in ontvangst genomen. Ook dit jaar werd het ras Innovator gepoot.
> Reportage ontvangst pootgoed
Tijdens het paasweekend van begin april valt er veel regen met veel wind erbij. Inmiddels krijg ik daardoor al het idee dat vooral de suikerbieten wel eens problemen kunnen krijgen met de opkomst. Dit doordat de grond hard opdroogt en er een keiharde korst ontstaat. Uit voorzorg heb ik de suikerbieten en de uien met een cambridgerol van een collega op 8 april gerold.
> Reportage cambridgerollen uien en suikerbieten
8 april is de wintertarwe voor de tweede maal bemest. Dit keer met varkensdrijfmest.
> Reportage bemesten wintertarwe
Nadat ik 10 april kunstmest gestrooid heb op het perceel waar de aardappels komen is de grond bekwaam genoeg om 14 april te gaan beginnen met het poten van de aardappelen.
> Reportage aardappels poten
> Reportage rugopbouw aardappelen
Ondanks het cambridge rollen van de suikerbieten hebben de suikerbietenplantjes nog steeds veel moeite om boven te komen. Meer dan 50.000 planten staan er niet, maar overzaaien is niet noodzakelijk. De uien daarentegen komen wel allemaal mooi boven.
> Reportage korstperikelen
24 april heb ik de akkerranden rondom Harrysfarm ingezaaid.
> Reportage akkerrand zaaien.
Op 30 april worden de eerste aardappelen van oogst 2014 afgeleverd.
Op bevrijdingsdag, 5 mei, worden nog eens 10 vrachten aardappels van oogst 2014 afgeleverd. 21 mei zijn de laatste aardappels afgeleverd.
> Reportage aardappels afleveren
6 mei zorgt een hagelbui er voor dat de suikerbieten en uienplantjes het zwaar te verduren krijgen. Uiteindelijk valt de schade na taxatie mee.
Dit jaar de 4e editie van de Pieperprijsvraag uitgeschreven. Dit was een groot succes. Een record aantal deelnemers van 408 waagde een gok om de felbegeerde bodywarmer met beker te winnen. Freddy Dekker was de gelukkige winnaar.
9 juni zijn de uien geschoffeld.
Juni is een droge maand. Inmiddels worden daardoor in Flevoland al aardappels en uien beregend. Op Harrysfarm is het niet nodig. Ondanks de droogte groeit alles goed door. Later in juni is er uiteindelijk meer dan 50 mm regen gevallen waardoor de groei er goed in kwam.
> Weergegevens De Bilt KNMI weerstation maand juni 2015
Op Harrysfarm was de 5 jaarlijkse groeivergelijking te volgen.
Begin juli starte met een hittegolf. Donderdag 2 juli was de warmste dag met 32,7 graden. De aardappelruggen warmden op tot 23.8 graden. Door de flinke hoeveeheid water wat voor de hittegolf was gevallen hadden de gewassen een mooie buffer en zijn niet beregend.
Dit jaar is er bij de akkerranden een bijenkast neergezet. Later in het jaar kwamen er nog meer bijenkasten bij.
> Reportage bijenkast
Tot 25 juli stonden de gewassen er op Harrysfarm prachtig bij. Totdat een flinke zomerstorm de gewassen teisterde. Geen mooi gezicht als je na zo’n storm je gewassen ziet. Uiteindelijk veel schade hadden we hierdoor niet. Door een flinke hagelbui op 29 juli kregen de gewassen nog eens een tik. In de uien zat zelfs 10 % hagelschade. En tarwekorrels waren door de hagel uit de aar gevallen.
> Reportage zomerstorm
Gelukkig sloeg het weer begin augustus de goede kant op en kon de wintertarwe 5 en 6 augustus geoogst worden. De opbrengst kwam gemiddeld uit op 10,25 ton/ha met een vocht gehalte van 15-12,5 %.
> Reportage tarweoogst 2015
12 en 13 augustus onder mooie omstandigheden de groenbemester kunnen zaaien in de tarwestoppel. Een andere tarwestoppel met groenbemester is bemest met de sleepslangbemester.
> Reportage groenbemester zaaien
> Reportage bemesten tarwestoppel
Het einde van de maand augustus verliep behoorlijk nat. Flevoland kwam deze maand op 177 mm volgens het KNMI.
September begon ook wisselvallig, rond 10 september was er even wat hoge druk invloed, waardoor we de uien konden rooien en eigenlijk daarna meteen hebben ingeschuurd. Net voor dat het begon te regenen zaten de uien veilig en droog in de bewaring.
> Reportage uien rooien
> Reportage uien laden 2015
De tweede week mocht ik als gastboer een week twitteren op het Boerburgertweet account. Doel is om de burger beter te informeren over het leven en werk als boer én de burger op een begrijpelijke manier uitleg te geven over de agrarische sector. Zo willen de boeren de burger op een open en eerlijke manier meer kennis geven over wat een boer dagelijks doet en meemaakt en de burger hiermee dichter bij het erf brengen. De tweets bestaan uit tekst, video’s en foto’s. Doordat de uienoogst in deze week viel kon ik de burgers mooi informeren over de uienoogst. Veel mensen volgden de uienoogst via twitter.
Inmiddels is Boerburgertweet een groot succes.
De maand september was verder erg wisselvallig. De droge perioden werden benut om bij mijn twee collega’s de uien van het land te halen.
> Weergegevens De Bilt KNMI weerstation maand september 2015
Nadat de uienoogst voor mij en mijn 2 collega’s achter de rug was konden we ons nu richten op de aardappeloogst. Pas begin oktober zijn we hier bij ons mee begonnen. Het rooien verliep mooi, wel werd de grond steeds wat harder waardoor beschadiging van de aardappels tijdens het rooien problemen opleverde. Hier viel het nog mee, maar bij mijn collega zijn we gestopt en hebben gewacht op wat regen zodat de klei weer zacht werd.
> Reportage aardappels rooien 2015
Doordat het aardappelrooien door de harde droge bovenkant van de aardappelrug stil lag heb ik in het gerooide aardappelperceel de eerste wintertarwe gezaaid.
> Reportage tarwe zaaien, 4 en 5 oktober 2015
Later na de regen konden we bij mij collega verder met rooien. Het rooien ging meteen moeizamer. Bij mijn tweede collega zouden we meteen verder maar helaas begaf de electronica van de rooier het op de zeer koude zondagochtend van 11 oktober. Hierdoor konden we even niet verder. Die dagen was het behoorlijk koud en kwam de temperatuur overdag niet meer boven de 10 graden uit. Na de kou volgde regen. Pas eind oktober hebben we deze aardappels gerooid.
12 en 13 oktober zijn de suikerbieten gerooid. Helaas is het proefveld niet geoogst. De onregelmatige opkomst van de suikerbieten in het voorjaar heeft hiervoor gezorgd. De proefveldbieten zijn met de gangbare bieten meegetorst. 16 oktober zijn de suikerbieten opgehaald.
> Reportage bieten rooien 2015
> Reportage bieten afleveren
Tijdens het bietenrooien kwam Omroep Flevoland langs voor een reportage over Harrysfarm.
Om de werking van een roterende spitmachine eens beter op ons eigen bedrijf te ervaren heeft mechanisatie bedrijf De Nieuwstad uit Lelystad een demo gegeven . Dit gebeurde met een Imants roterende spitmachine.
> Reportage spitten
Eind oktober een mooie droge periode. In die periode twee percelen geploegd, waarvan 1 perceel is ingezaaid met wintertarwe. Het ploegen gaat door de natte herfst moeizaam, vooral het geoogste uienland ploegt zwaar.
> Reportage ploegen 30 oktober 2015
Eind oktober stonden door het zachte weer de akkerranden nog steeds mooi in bloei.
3 november zat ook het tweede perceel wintertarwe erin.
> Reportage tarwe zaaien 3 november 2015
Tijdens het ploegen van de laatste 2 percelen 2 zeldzame velduilen gespot.
> Reportage velduil
12 november was het ploegen klaar. Mooi op tijd want daarna is het weer er niet beter op geworden. Veel nattigheid.
> Reportage ploegen
Inmiddels is het continu erg zacht weer. De wintertarwe ontwikkeld door de hoge temperaturen zich razendsnel.
December is zeer zacht verlopen. Zelfs een nachtvorst zat er niet deze maand. Het waren de 2 warmste kerstdagen sinds metingen 1901.
De Harrysfarm jaarkalender geveild voor Radio 3 FM Serious Request bracht 100 euro op.
> Weergegevens De Bilt KNMI weerstation maand december 2015
Als ik terug kijk op 2015, mag ik zeer tevreden zijn. De opendag op 6 maart was het absolute hoogtepunt. Het groeiseizoen is op de suikerbieten na zeer goed verlopen. Het koude voorjaar en de harde korst van klei heeft de suikerbieten opkomst geen goed gedaan mede daardoor is het SES van der Have proefveld niet geoogst. De oogst van de andere gewassen is verder goed verlopen. Alles is onder mooie droge omstandigheden geoogst. Wat de prijzen van de geoogste producten worden is nog afwachten maar de verwachting is goed. Het zal stukken beter zijn als het jaar 2014. Op naar 2016.
Elandweg 73
8255 PT Swifterbant
Telefoon: 06 209 584 01
E-mail: info@harrysfarm.nl
Iedere twee maanden verstuurt Harry e-nieuws naar zijn abonnees. Wil je ook heel gemakkelijk het nieuws in de mail ontvangen?
Cookie | Duur | Beschrijving |
---|---|---|
cookielawinfo-checkbox-analytics | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics". |
cookielawinfo-checkbox-functional | 11 months | The cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional". |
cookielawinfo-checkbox-necessary | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary". |
cookielawinfo-checkbox-others | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other. |
cookielawinfo-checkbox-performance | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance". |
viewed_cookie_policy | 11 months | The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data. |