Voorjaar 2012 / Globalcap
Gaat het komende week dan toch gebeuren. Na nog een flinke regendag op woensdag 7 maart met 13,5 mm en gisteren, 10 maart nog 2 mm wordt er komende week toch voorjaarsweer voorspeld.
De kans is vrij groot dat we de wintertarwe komende week kunnen bemesten. Vandaar dat ik afgelopen week nog maar wat kantoorwerkzaamheden heb gedaan. De map voor Globalgap weer up to date gemaakt want 22 maart komt er een inspecteur langs om dit weer te controleren. Aangezien er dit jaar een nieuwe versie van Globalgap is uitgebracht moeten er sommige dingen anders ingevuld worden. Vandaar dat ik afgelopen dinsdag 6 maart maar een bijeenkomst heb bijgewoond bij Nak Agro in Emmeloord. Daar een volle nieuwe map gekregen nou ja moet er wel voor betalen) en met andere telers de zogenaamde zelfbeoordelingslijst ingevuld. Deze moet elk jaar weer opnieuw ingevuld worden. In deze lijst staan heel veel vragen die je moet beantwoorden. Vragen gaan over teelthistorie, traceerbaarheid, riscioinventarisatie, milieuzaken, teeltregistratie, oogst, risicoanalyse etc. Voorraden van middelen,meststoffen moeten goed worden bijgehouden. Er moet een beleidsplan natuurbeheer op het bedrijf zijn. Genoeg dingen om op te noemen. Het is niet mijn hobby.
Toonaangevende supermarktketens vereisen GLOBALGAP-certificering. GLOBALGAP is een productiestandaard voor de primaire producent. GLOBALGAP IFA (Integrated Farm Assurance) is de standaard voor telers die al hun akkerbouwgewassen onder 1 certificaat willen brengen. Het certificaat is een bevestiging van een voedselveilige en maatschappelijk verantwoorde productiewijze. Hiermee wordt voldaan aan huidige afnemerseisen. (Bron: Nakagro) Eens per jaar is er inspectie door NAKagro op mijn bedrijf. Deze is dit jaar 22 maart.
Om voor certificering in aanmerking te komen moet aan de eisen worden voldaan, gesteld in de telershandleidingen van het betreffende voedselveiligheidscertificaat. Het eisenpakket is gebaseerd op een risicoanalyse. Per stap in het teelt-/productieproces zijn de risico’s benoemd en is aangegeven welke maatregelen nodig zijn om deze risico’s te beheersen. De onafhankelijke controle door NAK AGRO is gericht op het vaststellen of tijdens het productieproces daadwerkelijk de noodzakelijk geachte (preventieve) beheersmaatregelen in voldoende mate zijn genomen. (Bron: Nakagro)