Proef mycostraat, champost en compost in uien
Net als vorig jaar ligt er weer een proef van o.a. mycostraat, champost en compost in ons uien perceel.
Vorig jaar is er samen met Harrysfarm, Mycophilia, Zonnespelt en de Provincie Flevoland een circulaire keten opgestart. Mycophilia kweekt paddenstoelen op een voedingsbodem die bestaat uit zaagsel, kaf van granen en andere reststoffen zoals wat kalk. Zonnespelt levert de kaf van de granen. Na de oogst van de paddenstoelen blijft er een restproduct over (het zogenaamde mycostraat). Dit heeft nog geen bestemming, het wordt nu als afval afgevoerd. Zonnespelt en Harrysfarm gaan onderzoeken of het Mycostraat gebruikt kan worden als bodemverbeteraar. Van Tafel naar Kavel begeleid het project.
Als het experiment slaagt, levert het voor Mycophilia extra inkomsten op en wordt de grond van Zonnespelt en Harrysfarm verrijkt met voedingsrijke ‘compost’. Kortom, een win-win situatie, waarbij de Flevolandse bodem ook gezonder van wordt!
De bodemschimmel Fusarium geeft steeds meer problemen in de teelt van uien. De gedachte is dat het restproduct mycostraat een positief effect heeft op het bestrijden van de schimmel. Naast mycostraat wordt ook champost en compost meegenomen in de proef. Vorig jaar is er al een eerste proef aangelegd in de uien. Er zijn o.a. opbrengstmetingen en andere waarnemingen gedaan. Helaas is daar nog niet iets uitgekomen. Dit jaar wordt de proef weer herhaald. Mogelijk worden er ook nog potproeven gedaan. Word vervolgd.