Opschaling Windpark Samen voor de Wind
Ik ben samen met 5 collega akkerbouwers sinds 2002 participant in windpark Samen voor de Wind. In 2019 gaan we na 16 jaar het windpark opschalen. Vanaf 1 februari worden eerst de oude windturbines weggehaald, waarna vanaf april de bouw van de nieuwe windturbines kan beginnen. Hieronder een persbericht van Windunie. Windunie heeft ons geholpen bij herschalen van ons windpark.
Financial close herschaling turbines ‘Samen voor de wind’ rond
Windunie heeft de financial close rond voor de herschaling van de 7 turbines van Windpark ‘Samen voor de Wind’. Het Windpark vergroot daarmee haar energielevering binnen een half jaar van 25.000 naar 30.000 MWh per jaar. Triodos Bank zorgt voor de financiering.
Windpark ‘Samen voor de wind’ in Swifterbant is eigendom van 6 lokale grondeigenaren (akkerbouwers) en draait sinds 2002. De voorbereidingen voor de fysieke herschaling van de turbines starten in februari. Naar verwachting is het windpark in het eerste kwartaal van 2020 operationeel. Windunie is vanaf de prille start van het windpark betrokken bij de ontwikkeling.
Bijdrage aan de energietransitie
“Met de herschaling van de 7 turbines levert de ‘vof Samen voor de wind’ een bijdrage aan de energietransitie” zegt Stephan de Clerck, een van de initiatiefnemers van het Windpark. Hij vervolgt: “Dit voortraject was niet zonder risico. Zo waren er gedurende het ontwikkelproces nog allerlei hobbels te nemen, zoals het verkrijgen van de gevraagde vergunningen en de financierbaarheid van het project. De begeleiding en ondersteuning van Windunie tijdens dit traject was cruciaal.” Jacco de Kraker van Windunie vult aan: “De samenwerking is prettig en efficiënt verlopen.”
Wesley Vedder Triodos Bank: “Dat we bijdragen aan schone energie en samen met lokale initiatiefnemers de noodzakelijke energietransitie versnellen, zijn voor Triodos redenen om dit windpark te financieren.”
Groene stroom voor 9000 huishoudens
De nieuwe windmolens voor ‘Samen voor de wind’ zijn van het merk Enercon en hebben een ashoogte van 69 meter. De eerste groene stroom zal naar verwachting in het eerste kwartaal van 2020 geleverd worden. Het windpark levert dan stroom aan circa 9000 huishoudens per jaar. Dat zijn er 1500 meer dan voor de herschaling.
Vanuit het cradle to cradle principe worden de bestaande turbines gedemonteerd en krijgen een tweede leven in Litouwen. Het puin van de bestaande fundamenten wordt bovendien in de nieuwe opstelplaatsen hergebruikt.
Axel Posthumus, algemeen directeur van Windunie: “Wind op land vormt een van de meest efficiënte manieren om groene stroom op te wekken. Windunie ondersteunt het windpark inmiddels 16 jaar en is ook bij het financieringstraject van begin tot eind betrokken geweest om op die manier de initiatiefnemers te ontzorgen.”