Ploegen afgerond
Donderdagmorgen heb ik het laatste perceel omgeploegd. Op dit perceel stond dit jaar wintertarwe. Na de oogst is er varkensdrijfmest en champost op uitgereden en daarna ingezaaid met een groenbemester mengsel van bladrammenas en zwaardherik. De groenbemester kwam goed op maar heeft door de natte september maand wat groeiachterstand gekregen. Toen later dit jaar het weer wat opknapte is de groenbemester toch nog wat hersteld en uiteindelijk geslaagd. De grond is flink doorworteld. Dat is goed te zien op de onderstaande foto’s.
Op een ander perceel wintertarwe wat een week eerder geploegd is stond een Terralife Solarigol groenbemester mengsel. Dit mengsel kwam in het begin wat onregelmatig op. Vooral de wikken in dit mengsel deden het niet goed. Ik kan niet verklaren waarom. Uiteindelijk is hier ook nog een mooi gewas opgekomen, maar vergeleken met het perceel met de bladrammenas veel opener, waardoor onkruiden en tarweopslag meer kans kregen.
Hier de link naar hoe de Solarigol Terralife zich dit jaar ontwikkeld heeft.
Hier de link naar hoe de bladrammenas zich dit jaar ontwikkeld heeft.
Het ploegen ging mooi. Ik ploeg ca. 22 cm diep. De voorscharen zitten er nog wel aan, maar doen niet veel. Daardoor blijven er nog wel eens wat bladrammenas resten bovenop liggen. Voordeel is wel dat de groenbemester mooier door de bouwvoor heen gemengd word. Dat is beter voor de vertering dor het bodemleven. Hopelijk krijgen we deze winter nog wat vorst. Dan kunnen deze resten nog afvriezen. In 2018 groeien hier zaaiuien.
Tijdens het ploegen kwam ik een groep van 5 fazanten tegen. Dat is lang geleden. Hier in Flevoland kom je ze nog zelden tegen. Verder nog een mooi vogeltje vastgelegd. Dat zou volgens de werkgroep de Grauwe Kiekendief een roodborsttapuit moeten zijn. Tijdens het ploegen vliegen er ook altijd wel wat roofvogels, zoals buizerds en een torenvalk, op zoek naar muizen die tijdens het ploegen boven komen.