5 juli 2000
Het wisselvallige weer van de laatste dagen betekent alert blijven op de schimmelziektes in aardappel en ui.
Op de aardappelen is de laatste bemesting gekomen. Dit in de vorm van KAS (kalkammonsalpeter). Verder heb ik 1 omgang met Multi K-Mg bemest. In Multi K-Mg zit naast Stikstof ook snel opneembare Kali en iets Magnesium. Volgens ACM zal dit een meeropbrengst en kwaliteitsverhoging aan de aardappel moeten geven. Het produkt is wel wat duurder dan de KAS. Met de bespuitingen tegen fytophtora heb ik ook nog een paar keer een bladmeststof meegespoten in de vorm van Mantrac (Mangaan) en Hydromag (Magnesium). Dit om het gewas zo lang mogelijk groen te houden.
De wintertarwe, van het ras Vivant, wat voor zaaizaadvermeerdering word geteelt is goedgekeurd.
De tarwe word gekeurd door de NAK.
Er wordt gekeurd op oa :
rasechtheid
razuiverheid
plantenziekten die met zaad kunnen overgaan
onkruiden en vermengingen
Update 24 Juni 2000
Inmiddels is er al een deel van het bollenland gerooid. De bollen gaan naar Bovenkarspel.
Doordat de bollen in netten geteelt worden komt er geen grond meer mee in de kist.
Na de hitte van het afgelopen weekend is het gelukkig alweer een stuk afgekoeld. Vandaag (24-6) al 21 mm regen gevallen. De uien en aardappelen reageren daar goed op.
De uien heb ik afgelopen dinsdag nog bemest met Kali 60 en de laatste Stikstof. De Stikstof heb ik gestrooid in de vorm 23-23-0. Deze mengmeststof had ik nog in voorraad bigbag staan. Op de uien ligt nu ca. 155 kg Stikstof.
De fytophtora (aardappelziekte) heb ik nog niet gevonden. De berichten in de pers zijn alarmerend, maar waarschijnlijk ook wat overdreven.
Door een strak bestrijdingsschema aan te houden van 5-6 dagen probeer ik de schimmel tegen te gaan. Tevens gebruik ik het adviesprogramma van Dacom (Plant-Plus) om nog beter inzicht te krijgen over deze lastige schimmel.
In de uien besteed ik nu ook aandacht om de schimmels, bladvlekkenziekte en valse meeldauw, voor te blijven.
Door de snelle loofgroei kunnen deze schimmels snel toeslaan.