31 augustus 2024; Proefrooiing uien

Proefrooiing uien 2024

31 augustus is uit het uien perceel een proefrooiing gehaald. Om een beeld te krijgen van wat ik tijdens de oogst kan verwachten aan opbrengst uien meet ik op 2 plaatsen in het uienperceel 1 strekkende meter over de volledige breedte (1,5 meter). Het loof wordt boven de bol afgesneden. Tevens worden de nog aanwezige wortels van de ui en de aanhangende grond verwijdert. Ik weeg de hoeveelheid uien in de maat 35-60 mm. En ik weeg de hoeveelheid uien boven de 60 mm. Dit zijn verkoopbare maten. Dit is de monstername die de VTA ook hanteert. Er wordt een aftrekpost voor verliezen tijdens rooien, spuitpaden etc. van 15 % aangehouden.

Ik teel 1 ras, namelijk het ras Promotion.

De uien zijn 29 april onder mooie omstandigheden gezaaid. De opkomst was perfect. De uien hebben het hele jaar goed gegroeid. In augustus werd het droger waardoor de groei is gestagneerd. Er is nog wel overwogen op de uien te beregenen, maar omdat we enkele ui met bacterie vonden uiteindelijk niet gedaan. De laatste 2 weken van augustus hebben we nog wel wat regen gehad. Vooral de laatste week is er in totaal toch 40 mm gevallen. Deze regen kwam voor een goede opbrengst net te laat. Het gewas is nu snel aan het slijten en begin september zullen we als het weer het toelaat de uien rooien.
Volg hier de gewasgroei van de uien in 2024.

Wat betreft de proefrooiing die ik heb gedaan. De uien zijn door de goede opkomst een stuk fijner. Vandaar dat het aantal uien ook stukken hoger ligt dan andere jaren. Uien boven de maat 60 mm zijn er daarom niet veel, 12 %. Grovere partijen uien worden normaliter beter betaald. De opbrengst verwachting is dit jaar ca. 55 ton/ha. Dat is voor hier niet echt bijzonder. 60-70 ton/ha moet op deze grond gehaald kunnen worden.

 

31 augustus 2024; Proefrooiing uien

31 augustus 2024; Proefrooiing uien

Hieronder de uitslag van de proefrooiing en de uitslagen van proefrooiingen die in eerder jaren zijn gedaan.

31 augustus 2024; Proefrooiing uien