30 augustus 2024; 2e proefrooiing aardappelen

2e proefrooiing aardappelen, ras is Innovator

30 augustus, is de tweede proefrooiing uit de aardappelen gehaald. Op 2 verschillende plekken in het perceel heb ik 2 maal 3 meter aardappelrug gerooid. Dit heb ik gedaan volgens de proefrooimethode van de VTA.

VTA staat voor Verenigde Telers Akkerbouw en is een vereniging van, door en voor akkerbouwers. Zij wil haar leden zo breed mogelijk informeren op het gebied van agrarische markten. Het is een non-profit organisatie. De VTA-leden vertegenwoordigen 40% van het Nederlandse consumptieaardappelareaal en eveneens een aanzienlijk deel van het uien- en knolselderijareaal. VTA voorziet telers van markt- en prijsinformatie voor 5 verschillende gewassen: consumptieaardappelen, uien, knolselderij, wortelen en graan (bron: VTA).
Zelf ben ik ook lid van deze vereniging. Deze zomer organiseert VTA proefrooiingen van o.a. aardappelen en uien onder de leden. De proefrooiing doet de teler zelf. Nu ga ik zelf elke week het groeiverloop bijhouden van onze aardappelen.

Het ras wat ik dit jaar teel is Innovator. Dit aardappelras is heel erg geschikt voor het maken van friet. Er word 9,4  ha geteeld in 2024.
De wekelijkse groei van de aardappelen is te zien op de gewasgroei pagina hier.

Dit jaar zijn de aardappels pas 10 en 11 mei gepoot.

Het resultaat lijkt qua aantal tonnen per ha vergelijkbaar met 2023 te gaan worden. We hanteren een aftrek gehanteerd van 15 % voor oogst- en bewaarverliezen etc.

30 augustus 2024; 2e proefrooiing aardappelen
Om lange frieten te hebben, wordt over het algemeen gebruikgemaakt van knollen met een diameter van minstens 50 mm. In 2023 waren al 87 % van de knollen boven de 50 mm. Dat was zo vroeg, uitzonderlijk hoog. Dat komt uiteraard doordat er in 2023 erg weinig knollen onder 1 aardappelplant zaten. In 2024 zitten er juist wel meer knollen onder een aardappelplant. Vergeleken met 2023 tweemaal zoveel. Zelf heb ik sinds ik het fritesras Innovator teel nog nooit zo’n hoog knolaantal gehad. De hoeveelheid knollen boven de 50 mm is wel een stuk minder, namelijk 54 %. Twee weken eerder was dat zelfs nog maar 40 %.
Er zitten wel veel knollen tegen de 50 mm aan.
Ondanks de 40 mm neerslag die we vorige week hadden gaat het loof toch wel snel achteruit. Ik verwacht dat de groeipotentie oftewel de nagroei niet zo hoog meer zal zijn.


Hieronder in de tabel de proefrooiing van vandaag en van de overige jaren.

 

14 augustus 2020; 1e proefrooiing aardappelen