29 juli 2024; Oogst zomergerst

Oogst zomergerst

Maandagmiddag 29 juli is de zomergerst door loonbedrijf Vedelaar uit Nagele geoogst. Met hun New Holland axiaal dorsmachine met 7.30 meter breed maaibord was de in totaal 12.5 ha zomergerst er zo af. We zijn om 13.15 uur begonnen en om 19.45 uur was Vedelaar klaar. De zomergerst, van het ras Planet, is 16 en 19 maart gezaaid. Normaal zaaien we altijd wintertarwe, maar door de extreem natte herfst van 2023 er voor gekozen om te wachten om in het voorjaar zomergerst te zaaien.

De omstandigheden om te oogsten waren perfect. Zon en een beetje wind zorgden ervoor dat naar mate de dag vorderde de gerst steeds droger werd. Op het einde van de dag was het vocht % zelfs rond de 13 %.  Boven de 15 % vocht moeten droogkosten betaald worden aan de afnemer, Agrifirm. Dat is nu niet het geval.

De zomergerst zit in de bewaarpool van Agrifirm. We stortten de zomergerst op ons erf. Binnen enkele dagen verzorgt Post & Haveman het transport naar de opslaglocatie van het graan in Graansloot nabij Kampen. Vroeger brachten we het het graan altijd naar Swifterbant. Agrifirm heeft er voor gekozen om kosten te besparen en deze locaties te sluiten, waardoor we het graan tijdelijk op het erf opslaan.

29 juli 2024; Oogst zomergerst

29 juli 2024; Oogst zomergerst


 

 

Een dag na de oogst, 30 juli,  is de gerst al door Post & Haveman opgehaald en naar Graansloot gebracht. In Graansloot wordt het graan opgeslagen en geconditioneerd, totdat Agrifirm besluit om het graan te verkopen. De opbrengst per ha van de zomergerst is 8050 kg met een gemiddelde vocht % van 12.84 % en een hectoliter gewicht van 67.