25 juli 2024; bemesting

Overbemesting

De aardappels heb ik nog een beetje extra stikstof gegeven in de vorm van KAS. Eurofins heeft eerder een bodem-en bladsteeltjesonderzoek gedaan. Daaruit blijkt dat er minder stikstof beschikbaar is voor de aardappelplant dan in andere jaren. Door de vele regen van afgelopen voorjaar is er toch wat meer stikstof uitgespoeld.
Ik geef daarom de aardappels nog wat extra stikstof. Ik heb per ha 125 kg KAS gestrooid.

25 juli 2024; bemesting

25 juli 2024; bemesting


 

Na de oogst van de peterselie wordt er ook weer wat stikstof gegeven. Zo kan de peterselie weer goed gaan groeien voor de volgende snede.


Als laatste zijn de edamame sojabonen bemest. Normaal heeft dit gewas geen bemesting nodig. De sojaboon is een vlinderbloemige die zelf stikstof bind. De plant werkt samen met de Rhizobium bacterie. Een vlinderbloemige bindt stikstof door een symbiose met rhizobium-bacteriën. De rhizobium-bacteriën zitten in wortelknobbeltjes (ook wel stikstofknolletjes genoemd). Deze stikstofknobbeltjes kunnen stikstof binden uit de lucht en geven dit af aan de plant. In ruil hiervoor levert de plant voedingsstoffen.
Om dit proces te bevorderen wordt het zaaizaad vlak voor zaaien behandelt met Rhizobium bacteriën.
Door de wortels nu te bekijken kun je aflezen of er voldoende stikstofknolletjes gevormd zijn. Dat is eigenlijk te weinig. Daarom geef ik de edamame sojabonen nog een klein beetje stikstof bij.

25 juli 2024; bemesting