11 juli 2024: overhandiging eindrapport Dutch Edamame project

Overhandiging eindrapport Dutch Edamame

Donderdagochtend 11 juli is het eindrapport van de proeftuin “Dutch Edamame” overhandigt aan gedeputeerde Jan Klopman van de Provincie Flevoland. De proeftuin was onderdeel van meerdere proeftuinen die onder Landbouw Meerdere Smaken vallen.

In de proeftuinen van Landbouw: Meerdere Smaken worden vernieuwingen in de landbouw gestimuleerd. De provincie Flevoland helpt en ondersteund deze proeftuinen door nieuwe ontwikkelingen in de praktijk te testen. Denk aan natuurinclusieve landbouw, precisielandbouw, circulaire productie of robotisering. Dat gebeurt in proeftuinen.

In 2019 startten 10 Flevolandse telers, DutchSoy en Green Organics met de teelt van verse soja op Flevolandse bodem. Het eerste jaar stond in het teken van kennis opdoen over veredeling, teelt en de markt. In 2020 richtten de boeren zich op een hoger oogst opbrengst en de verkoop in de Nederlandse supermarkt. Provincie Flevoland ondersteunt deze proeftuin om een bijdrage te leveren aan de eiwittransitie, het Europese beleid en om minder afhankelijk te worden van import.

Deze donderdag werden de bevindingen en ervaringen die in deze 5 jaren werden opgedaan opgemaakt in een eindrapport. Deze werd uitgereikt bij het sojabonen veld aan gedeputeerde Jan Klopman.

Daarnaast werd het sojabonen veld bekeken. Daarna werd in de schuur op het erf het toekomst perspectief toegelicht door Jan Groen van Green Organics en Jeroen Willemsen van FoodValley. Zelf heb ik nog een presentatie gegeven over ons bedrijf en de sojabonen teelt.

Met behulp van o.a. de provincies(s), Rabobank en Foodvalley NL wordt in het programma Plant Protein Forward de komende periode gewerkt aan het lange termijn commitment vanuit de markt voor de edamame boontjes. Hier kan de sector vervolgens verder zijn teelt op aanpassen. Hiermee spelen we volgens Jeroen Willemsen als landbouw sector perfect in op de switch naar meer plantaardige eiwitconsumptie, vanuit de Nederlandse consument!

De Stentor was er nog om een reportage te maken van deze ochtend.

11 juli 2024: overhandiging eindrapport Dutch Edamame project