17 mei 2024; Bonenvlieg in uien

Bonenvlieg licht aanwezig in de uien

Vorig jaar hebben we hier heel veel schade gehad in de uien van de gevreesde bonenvlieg. Dat koste uiteindelijk het hele perceel van 5 ha uien. Gelukkig is dit jaar de start van het uien groeiseizoen beter. De opkomst van de uien was optimaal. Toch vonden we wat plant wegval. Het zal toch niet weer hé. Soms waren in een rij uien 3 uien die weggevallen waren en 1 stond er slecht voor. Bij het opgraven van dat slechte uienplantje zagen we inderdaad een larve van de bonenvlieg. Deze vreet het uitje aan waardoor het uitje dood gaat. Dat was rond 17 mei. Nu we bijna 10 dagen later zijn zien we nog heel af en toe een uitje die aangevreten is. Gelukkig zet het niet door.

We doen samen met de uienvlieg ook monitoring van de bonenvlieg. Dit verzorgt HLB De Groene Vlieg. Die komen wekelijks langs om de bonenvliegen samen met de uienvliegen te monitoren.  Zie nieuwsbericht hier. Zo kunnen we zien of de bonenvlieg druk ook al hoog is. Rond begin mei was door de monitoring door HLB De Groen Vlieg de bonenvlieg druk ook hoog. Wat doet de bonenvlieg? Zie hieronder.

Bonenvlieg

De larve van de bonenvlieg beschadigt kiemplanten in heel veel gewassen. In het vroege voorjaar komen de eerste bonenvliegen uit poppen in de grond. De larven vreten aan kiemende zaden en dit kan leiden tot wegval van planten.

Signalering bonenvlieg

Signalering op bonenvlieg geeft een indicatie van de druk en de kans op schade. Wekelijks worden de vangbekers gecontroleerd en daarvan krijgt de teler elke week een melding. Op deze manier kunnen maatregelen worden getroffen alleen wanneer dat ook echt nodig is. De schade van de bonenvlieg kan makkelijk worden verward met uienvliegschade.

Deze signalering is te combineren met de Steriele-insectentechniek (SIT) voor uienvlieg. (Bron: HLB De Groen Vlieg).