Duurzaam slootkantbeheer najaarsmaai
Loonbedrijf Van Dun uit de Noordoostpolder heeft maandagmiddag 30 oktober de najaars maaibeurt van de sloottaluds uitgevoerd. Enkele weken terug is al een deel van de slootkanten gemaaid met de zogenaamde maai-hark combinatie. Het overige deel is nu gemaaid met de maai-zuig combinatie.
Voor het derde jaar op rij doe ik mee aan duurzaam slootbeheer via Boerennatuur Flevoland. De eerste 2 jaren was het een project waar o.a. Waterschap Zuiderzeeland in meededen. Nu valt het project onder het Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer. Er word van daaruit een vergoeding betaalt. Zo word het grootste deel van de gemaakte kosten van het beheer gedekt.
Bij veel taluds van sloten is de praktijk dat deze 2 tot 6 keer per jaar worden geklepeld en het maaisel in het talud achter blijft. Er blijft dan een viltige laag op het talud achter waar nutriënten uit spoelen en onkruid volop kans krijgt, dat kan anders.
Bij het beheerpakket Duurzaam slootbeheer verschralen we de taluds van sloten door te maaien en het maaisel af te voeren. De massa aan organisch materiaal verminderd en het talud wordt stabieler. Er ontstaat een grotere variëteit aan vegetatie. Met verschillende soorten en bloei door het hele groeiseizoen wordt de biodiversiteit flink verbeterd. Bermen en sloten vormen zo een lint door het landschap en zijn voor insecten een verbindingszone waar voedsel te vinden is
Door het maaien en afvoeren gaat ook de waterkwaliteit in de sloot zelf omhoog, omdat de uitspoeling vermindert.
Het organisch materiaal wordt vervolgens terug in de kringloop gebracht, bijvoorbeeld door het in te zetten als bodemverbetering. Zo mogelijk na compostering in de omgeving. (bron; https://flevolandsagrarischcollectief.nl/projecten/duurzaam-slootbeheer/)
Er zijn 2 methoden om te maaien. Met de maai-zuig combinatie en met de maai-hark combinatie.
31 mei is een deel van het talud aan de overkant van het kavelpad gemaaid. Dit is gedaan met de maai-zuig combinatie van loonbedrijf Van Dun. Het talud wordt gemaaid en het maaisel wordt meteen opgezogen en in een container gedaan. Nadeel van dit systeem dat veel insecten mee opgezogen worden. Waarom wel maaien met dit systeem? Aan de andere kant van de sloot ligt een akkerrand. Met de maai-hark combinatie moet je daar enkele malen over heen rijden. Deze akkerrand wil ik graag sparen.
Een week later zijn de overige taluds langs ons bedrijf gemaaid. Ditmaal met de maai-hark combinatie van loonbedrijf Van Dun. Deze combinatie maait het talud en legt het gras neer. Daarna wordt het gras geharkt en met een opraapwagen opgeladen. Met dit systeem houden we de insecten meer in het talud en worden deze niet mee opgezogen zoals met de maai zuig combinatie.
Bij beide systemen wordt het maaisel bij elkaar gestort en kan ik het omzetten.
De hoop met maaisel wordt flink warm. Met een thermometer meten we wel een temperatuur van tot 60- 70 graden. Belangrijk om de nog aanwezige onkruidzaden in het maaisel te vernietigen.
Om de paar weken gooi ik het maaisel met de heftruck en schepbak om.
De bedoeling is als het maaisel goed omgezet is dit terug te brengen naar het land als voedsel met veel organische stof voor de bodem.