Uien zaaien
Ik kan me niet heugen dat ik ooit uien gezaaid heb in mei. Dit jaar is het zover. Door al het wisselvallige natte en koude weer kregen we nagenoeg geen kans om het eerder te doen. Veel later dan begin mei kun je beter geen uien zaaien. Een bekend spreekwoord onder de akkerbouwers is; “uien zaaien in mei geeft prei”.
De periode die je nog hebt om rond de langste dag een goed gewas te hebben wordt door zaaien in mei korter. Rond de langste dag beginnen de uien namelijk met bollen. In die korte tijd moet je wel voldoende loof (uienpijpen) hebben om een mooi product te krijgen.
Ik gebruik wel geprimed zaaizaad. Die uien staan een week eerder boven dan niet geprimed zaaizaad. Uiteindelijk zijn we de komende tijd afhankelijk van het weer hoe het groeiseizoen gaat verlopen.
Primen van het uienzaad is het op gang brengen van het zaad en op precies het juiste moment weer stopzetten van het ontkiemingsproces. Zodra het zaadje daarna wordt gezaaid en voldoende water krijgt, zal het veel sneller ontkiemen dan wanneer het niet geprimed zou zijn. Voordeel is dat het gewas sneller opkomt. Je krijgt een uniformere gewas. Nadeel is wel dat het zaaizaad door de behandeling duurder is, maar je kunt wel 10 % minder uitzaaien. Meer hierover klik hier. Per ha worden 3,7 eenheden uienzaad gezaaid.
Per ha zijn dat ruim 900.000 zaden. Loonbedrijf Breure uit Swifterbant zaait de uien met hun 4,5 meter brede Gaspard0 zaaimachine. Om half 10 is Breure begonnen met zaaien. In de loop van de middag zat de ca. 4 ha uien erin. De omstandigheden voor het zaaien waren goed. Een mooi vlak zaaibed. Het zaadje is op de nog vochtige klei gelegd.