Bemesten wintertarwe
Woensdagmiddag 1 maart heeft de wintertarwe de eerste bemesting gehad. Ik bemest de wintertarwe met kunstmest. Dit doe ik met de Vicon RO-EDW kunstmeststrooier.
De kunstmest die ik gebruik is KAS Zwavel. In deze meststof zit o.a. 24 % stikstof en 18 % zwavel. Van Wesemael heeft de kunstmest geleverd.
KAS, de afkorting van kalkammonsalpeter is een stikstofhoudende meststof in korrelvorm die we met de kunstmeststrooier verstrooien. In deze mestsoort zit ook wat zwavel toegevoegd.
Stikstof is belangrijk voor een goede plantengroei. Stikstof bevordert namelijk de groei en fotosynthese van de plant.
Net als stikstof is zwavel nodig voor de vorming van eiwitten in de plant. Bij de eerste bemesting in het vroege voorjaar heeft wintertarwe wat behoefte aan een beetje zwavel.
Zwavel wordt samen met stikstof gebruikt voor opbouw van de aminozuren cysteïne en methionine. Deze beide aminozuren zijn essentieel voor de aanmaak van antioxidanten die een belangrijke rol spelen in de plantweerbaarheid.
Aan de hand van de behoefte van de gewassen wordt een bepaalde hoeveelheid KAS gestrooid. Elk gewas heeft zijn eigen behoefte. Wintertarwe bijvoorbeeld heeft meer stikstof nodig dan suikerbieten en uien. Teveel strooien is niet goed, want dat gaat vaak ten koste van de kwaliteit en onze portemonnee. Dat laatste vooral afgelopen en dit jaar, want kunstmest is nu extreem duur. We strooien 460 kg/ha.
Er word gestrooid met een Vicon RO-EDW kunstmeststrooier. De kunstmest wordt 24 meter breed verstrooid. Ik rijdt op GPS. Per ha heb ik 500 kg KAS Zwavel verstrooid. Over enkele weken wordt er nog een keer gestrooid. De kunstmest zit in bigbags van 600 kg. Met de heftruck wordt de bigbag boven de strooier gehangen. Met een mes wordt de bigbag onderaan open gesneden, zodat de kunstmest in de strooier valt. De lege bigbags worden later dit jaar ingeleverd bij een depot in Dronten. Het plastic wordt uiteindelijk gerecycled.