Soja zaaien
Vier weken later dan vorig jaar zijn woensdagochtend 2 juni de soja bonen gezaaid door loonbedrijf Breure uit Swifterbant. Door het wisselvallige weer kregen we niet veel eerder de kans om de sojaboontjes te zaaien.
Het is het derde jaar dat ik soja zaai. Dit jaar teel ik 3,3 ha. Het ras is Befine van Stormseeds.
Video over het ras Befine van Stormseeds.
Zoals veel mensen misschien denken dit is geen soja die droog geoogst word, maar juist vers geoogst. Net zoals doperwten.
De verse, eiwitrijke sojaboontjes worden ook wel Edamame genoemd. Dit jaar teel ik samen met 4 andere telers (Biologische telers) de soja.
Provincie Flevoland stimuleert de regionale teelt en consumptie van verse sojaboontjes. De Flevolandse koplopers leveren op deze wijze een bijdrage aan de eiwittransitie, doen ervaring op met de teelt van verse soja en verkennen samen de kansen voor het aanbieden van de lokale sojaboontjes bij (regionale) horecagelegenheden en supermarkten.
Soja haalt haar eigen stikstof uit de lucht en verrijkt de grond waar de groenten die na de soja worden verbouwd veel profijt van hebben. Verse soja heeft een relatief kort groeiseizoen. Het gaat in mei de grond in en in augustus/september kan het al het land af. Soja kan dus in twee maanden tijd op natuurlijke wijze een uitgeputte grond een boost geven.
Sinds 2016 vervijfvoudigde de afzet van verse soja via de Nederlandse supermarkten. Het eiwitrijke boontje kreeg vooral bekendheid via sushi-restaurants. De stevige bite, nootachtige smaak, het verse karakter en brede toepasbaarheid maakt dat steeds meer Nederlanders ze ook thuis willen nuttigen. Bijvoorbeeld als saladeverrijker, ingrediënt in wokgerechten of als gezonde snack. De verse soja die nu in de winkels ligt, is grotendeels afkomstig uit Azië. Met een goed aanbod van de Flevolandse boeren kan straks ook verse soja van Nederlandse bodem gegeten worden.
Met het programma Growing Green Proteins onderzoekt de provincie de economische kansen én de uitdagingen van de eiwittransitie. We brengen boeren, ontwikkelaars, ondernemers, onderzoekers en onderwijs bij elkaar om innovaties te ontwikkelen, kansen te benutten en barrières te slechten. Met meerdere pilots (o.a. FlevoVerseSoja) en de challenge ‘Eet als een pionier’ zetten we in Flevoland gezamenlijk plantaardige eiwitten op de kaart. (Bron; Provincie Flevoland)
Dutchsoy, onderdeel van Green Organics, verzorgt de teelt en doet de vermarkting. Meer info op de website.
Per ha wordt ca. 80 kg/ha zaaizaad gezaaid. In de rij liggen de zaadjes om de ca. 9-10 cm. Tussen de rijen is dat 50 cm.
Per ha worden ca. 205.000 zaden gezaaid.