juli 2020; luchtfoto Harrysfarm

Bouwplan 2021

Het bouwplan voor 2021 is zo goed als helemaal ingevuld. Alleen de definitieve ha’s van een bepaald gewas zou nog kunnen veranderen. Vergeleken met 2020 is qua gewassen niets verandert. Naast de bekende akkerbouwgewassen op ons bedrijf zoals; wintertarwe, aardappelen, suikerbieten en zaai-uien is er ook weer plek vrijgemaakt voor een perceel peterselie en een klein perceel verse soja.

Verder doe ik ook aan agrarisch natuurbeheer. Rond om ons akkerbouwbedrijf liggen stroken van minimaal 3 meter brede akkerranden. Tevens ligt er sinds 2020 een ca. 2,1 ha groot vogelakker.
Hieronder de plattegrond van ons bouwplan in 2021. Voor alle bouwplannen vanaf 2002 klik hier.

Aardappelen:
In 2021 telen we ca. 9 ha consumptieaardappelen. We telen één ras. In 2021 is dat het ras Innovator. Dit ras is uitermate geschikt om er frites/patat van te maken. Fastfood ketens zoals McDonald’s, KFC en de Five Guys gebruiken dit ras voor het maken van hun frietjes. De aardappels bewaren we zelf.  APF-Eriva neemt de aardappels van ons af.
Royal Zap/Semagri legt tussen onze aardappels ook in 2021 een proefveld van hun assortiment rassen aan.

Meer info over de teelt van aardappelen.
Volg de gewasgroei van de aardappelen in 2021 hier.


Peterselie:
Voor het tweede jaar telen we peterselie. Het gaat hierbij om krulpeterselie. De peterselie wordt geteeld voor VNK Herbs uit Biddinghuizen. De vers geoogste krulpeterselie wordt bij VNK Herbs gedroogd en door VNK Herbs vermarkt. Er wordt ca. 5 ha geteeld in 2021.

Meer info over de teelt van peterselie.
Volg de gewasgroei van de peterselie in 2021 hier.


Suikerbieten:
In 2021 teel ik 10,5 ha suikerbieten. Het ras is Yukon. De suikerbieten worden na de oogst verwerkt tot suiker en overige producten door de  Cosun Beet Company.  In het suikerbieten perceel zaait SESVanderHave een proefveld van ca. 3 ha.

Meer info over de teelt van suikerbieten.
Volg de gewasgroei van de suikerbieten in 2021 hier.


Verse soja:
Voor het derde jaar op rij wordt op ons bedrijf 3,2 ha verse soja geteeld. Er word geteeld voor DutchSoy. Dutch Edamame – zo noemen we de verse jonge sojaboontjes uit Nederland. In tegenstelling tot hun exotische soortgenoten komen ze gewoon uit de Flevolandse klei. Ze smaken heerlijk friszoet en zitten ook nog eens bomvol voedingsstoffen! Echt een boontje met karakter. Dutch Edamame is een initiatief van een groep Flevolandse telers in samenwerking met Green Organics. De kennis en ervaring van Green Organics vormt samen met de expertise van de telers een sterk team om de teelt van Nederlandse sojaboontjes op de kaart te zetten. Meer info over Dutch Edamame? Dat vind je hier.

Meer info over de teelt van verse soja.
Volg de gewasgroei van de verse soja in 2021 hier.


Wintertarwe:
In 2021 teel ik 9 ha wintertarwe. Het ras Talent is gezaaid. Dit is een baktarwe ras. Agrifirm neemt de wintertarwe af. De wintertarwe is 25 oktober 2020 gezaaid.

Meer info over de teelt van wintertarwe.
Volg de gewasgroei van de wintertarwe in 2021 hier.


Zaaiuien:
Dit jaar worden op ons bedrijf 7,2 ha zaai-uien geteeld, het ras is Hyway. De uien worden na de oogst opgeslagen en bewaard. De uien zitten in de pool van Stichting  Uienpool Flevoland. Deze verkoopt de uien door naar de verwerker/sorteerder.

Meer info over de teelt van zaai-uien.
Volg de gewasgroei van zaai-uien in 2021 hier.


Agrarisch natuurbeheer:
Sinds 2017 liggen rondom alle buitenranden van de percelen van Harrysfarm akkerranden. Ik doe in twee projecten mee via het Flevolands Agrarisch Collectief. Daarvoor enkele jaren ook meegedaan met akkerranden onder project Akkerranden Project Flevoland.

Eén akkerrand doet mee onder het project Schoner Water Flevoland. Dat is de akkerrand langs o.a. de Vuursteentocht. Doel: Waterschap Zuiderzeeland en het Flevolands Agrarisch Collectief willen met deze randen de waterkwaliteit van het omringende oppervlaktewater verbeteren.

De tweede akkerrand valt onder het beheerpakket van het Agrarisch Natuur- & Landschapsbeheer (ANLb) en ligt langs de Elandweg. Deze ligt er vanaf 2016. Doel: bieden van voldoende voedsel, rust en broedplaatsen in de zomer en voldoende voedsel en rustgebieden in de winter voor de akkervogels veldleeuwerik en grauwe kiekendief, waarvan ook andere akkervogels zoals de gele kwikstaart  profiteren. Deze kruidenrijke akkerrand is 9 meter breed

Sinds 2020 ligt er op ons bedrijf ook een vogelakker van ca. 2 ha. Dit is een pilot in Flevoland. Een nieuwe variant vogelakker.

Het streven is een gevarieerder plantenbestand met:
• meer variatie in bloeitijd, waardoor meer insecten over een langere tijd beschikbaar zijn
voor de doelsoorten;
• meer variatie in het zadenbestand en daardoor voedzamer voor de zaadeters onder de
doelsoorten en voor het bodemleven.

Meer info over Agrarisch Natuurbeheer.
Volg de gewasgroei van de akkerranden in 2021 hier.

Volg de gewasgroei van de vogelakker in 2021 hier.