Studiogroep bewaren aardappelen Omnivent
Sinds de oogst van de aardappelen in 2019 zit ik met een aantal andere fritesaardappeltelers uit Flevoland in een studiegroep bewaren van fritesaardappelen onder begeleiding van Omnivent. Nik Grubben, hoofd Research & Development van Omnivent is onze begeleider. Nik Grubben is tevens gepromoveerd op bewaaromstandigheden in bulk bewaringen.
Bij het proces van het bewaren van fritesaardappelen komt heel wat kijken. Van het eerst drogen tot koelen, bewaren tot het moment dat ze naar de afnemer gaan. Ook kiemremming is door het wegvallen van Chloor IPC een belangrijk item voor ons geworden, waardoor we nieuwe methodes moeten gebruiken om kieming te voorkomen. Op dit moment heb ik daar de ervaring nog niet mee wat de beste methode is.
Tijdens het bewaren maken alle telers van de studiegroep gebruik van de Omnicuro bewaarcomputer van Omnivent. Hiermee kunnen we het proces van het bewaren van onze aardappels zoals het drogen, koelen tot bewaren instellen.
Elk seizoen is weer een uitdaging. Je doet je best om de aardappels kwalitatief goed te oogsten en daarna wil je ze netjes bewaren met zo min mogelijk bewaarverliezen. Bij het afleveren van de aardappels wil je de kwaliteit goed hebben voor de afnemer.
Om nog meer inzicht te krijgen in eventuele bewaarverliezen heeft Omnivent voor de telers in de studiegroep een Omniscale ter beschikking gesteld. Met de Omniscale die rechtstreeks op de Omnicuro bewaarcomputer wordt aangesloten kan ik real-time zien hoe het % gewichtsverlies is tijdens het bewaarseizoen. In de studiegroep vergelijken we deze waarden tijdens het seizoen met elkaar. Er word dan ook gekeken hoe er geventileerd is en of er een verband is te leggen met het % gewichtsverlies.
De Omniscale wordt bij het inschuren van de aardappels in het midden van de aardappelbewaring gezet. In het kistje die op de weegschaal staat kan ongeveer 20 kg aardappelen. De Omniscale wordt dan op de Omnicuro bewaarcomputer aangesloten. Er worden naast de bestaande sensoren (temperatuur) die de bewaring al heeft nog extra sensoren zoals een RV meter (luchtvochtigheid) en een CO2 meter geplaatst. De mate van de hoeveelheid CO2 in een bewaring bepaalt de bakkwaliteit van de fritesaardappelen. Hoe hoger deze is hoe meer kans op afwijking in bakkleur van de af te nemen frites door de afnemer.
Naast de digitale weegschaal leggen we ook nog op verschillende hoogtes netzakjes met ca. 20 kg aardappels per zakje verdeelt tussen de aardappels in de bewaring. Zo kunnen we ook meten wat de verschillen zijn qua gewichtsverlies boven, midden en onderin de aardappels. Bij het afleveren van de aardappels worden ze eruit gehaald en gewogen.
De studiegroep probeert driemaal per jaar samen te komen. Als alle aardappelen bij de deelnemers van de studiegroep afgeleverd zijn gaan we met elkaar de cijfers vergelijken. Nik van Omnivent heeft dan alle data van de telers verzamelt en geanalyseerd. Zo proberen we met elkaar beter inzicht te krijgen in het bewaren van fritesaardappelen.
Omnivent kan de opgedane kennis en praktijkervaringen weer gebruiken voor het verbeteren en optimaliseren van het huidig bewaarsysteem en als doorontwikkeling voor nieuwe systemen. Hoe meer we meten hoe meer we weten.
Hieronder een filmpje over onze nieuwe bewaarschuur gebouwd in 2014.