Bepalen onderwatergewicht aardappelen
Van de 31 augustus geproefrooide aardappelen heb ik van ca. 5 kg het zogenaamde onderwatergewicht laten bepalen door APFEriva te Dronten. Het onderwatergewicht meet men door 5 kg aardappelen onder water te wegen.
Normaal is het onderwatergewicht tussen de 360 en 400. Hoe hoger het onderwatergewicht, hoe meer kans dat de aardappel tijdens het rooien kan beschadigen. Bij een hoog onderwatergewicht worden de frietjes droger en hard.Bij een onderwatergewicht van beneden de 360 gram worden de frietjes slap en vet.
Het onderwatergewicht is nu 371 gram. Dit betekent dat wanneer men 5 kg aardappelen onder water weegt, deze 371 gram wegen. Dat is heel mooi.
Wanneer de aardappelen een goed onderwatergewicht hebben, zullen we het loof dood spuiten. Hierdoor zal het loof van de plant versneld afsterven en zal de plant en de aardappel niet verder groeien. Na een 3-tal weken kunnen we vervolgens de aardappelen rooien. Gedurende die periode, tussen het doodspuiten en het rooien, zal de aardappel ook “velvast” worden en een dikkere schil vormen. Een vaste schil is belangrijk voor het bewaren van de aardappelen en om beschadigingen tijdens het rooien te voorkomen.
Er zijn tal van factoren die een invloed hebben op het onderwatergewicht van een aardappel. Het soort aardappel, de neerslag, de temperatuur, de bodem, de bemesting, enz. Allemaal factoren die een invloed kunnen hebben op het onderwatergewicht. Qua bemesting zorgt stikstof doorgaans voor een lager onderwatergewicht, maar stikstof is wel een belangrijk element voor de bladgroei. Zo zorgt ook Kali doorgaans voor een lager onderwatergewicht, maar Kali is dan weer een zeer belangrijk element voor de knolvorming van de aardappel, enz. Dit maakt dat het telen van kwaliteitsaardappelen een complex iets is. (Bron: https://covagri.be/hoe-wordt-kwaliteit-aardappelen-bepaald-onderwatergewicht/