27 september 2019; oogst verse soja Dutchedamame

Oogst verse soja, Dutchedamame

Vrijdagmiddag 27 september rond 15.00 uur is men begonnen met de oogst van de 2,7 ha verse soja boontjes bij ons op de akker. De machines die de soja oogsten komen van Van Rijsingen Source uit Helmond. Deze machines zijn het meest geschikt om de boontjes netjes uit de peulen te krijgen.

De soja wordt dit jaar onder de naam Dutchedamame door 10 akkerbouwers, waarvan 8 Biologische telers en 2 gangbare telers in Flevoland geteeld.

Dutchedamame is een initiatief waarin de 10 akkerbouwers, Dutch Soy, Green Organics en de provincie Flevoland samen de uitdaging aangaan om als eerste in Nederland op grote schaal (40 ha) verse sojaboontjes te verbouwen en te vermarkten. Binnenkort zal Dutch Edamame verkrijgbaar zijn in supermarkten en in lokale boerderijwinkels.

Edamame is de benaming voor groen geoogste soja, bestemd voor menselijke consumptie. Tijdens de Flevolandse restaurantweken van 23 september tot 13 oktober, zijn de boontjes te proeven. Meer weten hierover? Kijk op eetalseenpionier.nl.

De peulvrucht haalt zelf stikstof uit de lucht om te groeien en verrijkt tegelijk de bodem. Duurzaam, praktisch en passend binnen de kringloopambities die Nederland heeft.
De sojaboontjes gaan naar Maasoever in Waspik waar ze ingevroren worden. Onder de naam Dutchedamame gaan ze de markt op.
Klik hier voor hoe de sojaboontjes in 2019 zijn gegroeid.

De sojaboontjes worden bij ons op het erf in plastic kratten gedaan. Daarna gaan ze op transport naar Maasoever te Waspik. Daar worden de boontjes geschoond en ingevroren.


Hieronder in de video meer over het project FlevoVerseSoja.