Praktijkmiddag Spuittechniek en Regelgeving
Dit jaar gaat er veel veranderen qua regelgeving met betrekking tot het verminderen van drift van spuitmiddelen naar het oppervlaktewater. De veldspuiten moeten in 2019 worden voorzien van een zogenaamde drukregistratiesysteem. 2019 is nog een overgangsjaar. In 2020 wordt er gehandhaafd. Er zijn verschillende mogelijkheden en technieken waardoor in sommige gevallen geen drukregistratiesysteem nodig is. Tevens moet men speciale doppen spuiten die minder drift geven. Omdat onder agrariërs nog veel onduidelijkheid is wat voor mogelijkheden er zijn qua spuittechniek en wat wel en niet mag heeft Landbouwmechanisatiebedrijf De Nieuwstad uit Lelystad samen met het Flevolands Agrarisch Collectief en Waterschap Zuiderzeeland een praktijkmiddag georganiseerd. Dit werd gedaan op ons bedrijf.
Arnold Michielsen van LTO Noord heeft de middag geopend waarna Bert van den Bosch van Waterschap Zuiderzeeland veel uitgelegd heeft over de nieuwe regelgeving.
Op de website van helpdeskwater staan lijsten van de doppen die wel of niet gebruikt kunnen worden. Klik hier voor doppenlijst. De zogenaamde DRD lijst. Tevens is er een lijst van de verschillende driftreducerende technieken. Klik hier voor deze lijst ook wel de DRT lijst genoemd.
Daarna vertelde Niels Eriks van Landbouwmechanisatiebedrijf De Nieuwstad over de spuittechnieken die er nu zijn en hoe de toepassing daarvan is.
Ten slotte lichte Anna Zwijnenburg van het Flevolands Agrarisch Collectie iets toe over de mogelijkheid van het aanleggen van teeltvrije zones in de vorm van een akkerrand en wat dat kan bijdragen aan de nieuwe regelgeving.
Na het informatieve deel kom men 2 veldspuiten met verschillende systemen (sleepdoek en luchtondersteuning) in de praktijk in werking zien. Dit zijn 2 systemen die voldoen aan het verminderen van drift met klasse 98 %.
Al met al een informatieve middag met veel vragen en onduidelijkheden.