20 en 21 september 2013; suikerbieten rooien
Vrijdagmiddag 20 september is loonbedrijf Vedelaar uit Nagele begonnen met rooien van het perceel suikerbieten. De suikerbietencampagne is net begonnen.
De leden en contractanten van Cosun telen gezamenlijk ongeveer 73.000 ha suikerbieten. Ruim 5 miljoen ton suikerbieten worden vanaf begin september verwerkt in de suikerfabrieken te Dinteloord en Vierverlaten. In de loop van januari verwerkt Suiker Unie de laatste bieten. De agrarische dienst maakt in overleg met de telers een afnameschema voor de te oogsten suikerbieten. De bieten gaan grotendeels per vrachtwagen naar de fabrieken. Het transport vindt dag en nacht, 7 dagen per week plaats. (Bron: Cosun)
Doordat ik voor het vierde jaar een suikerbietenproefveld van SES van der Have heb lever ik de suikerbieten nu al een aantal jaren vroeg af. Het proefveld word ook meestal in september geoogst. Om bij het proefveld te kunnen moet het proefveld vrijgerooid worden. Als dat gebeurt is blijft er voor mij meestal nog 4 ha over. Ik heb zoiets van rooi dan maar alles eruit. Voordeel is dat ik dan vroeg mijn perceel vrij heb, nadeel is wel dat de opbrengst dan wel wat minder is dan later rooien in oktober of november. Dat geld ook voor het suikergehalte. Als je echt heel vroeg levert krijg je nog wel wat compensatie. Dit is in de vorm van een premie per ton suikerbiet. De campagne duurt wel tot in januari. Daardoor krijgen akkerbouwers die heel laat leveren ook een premie per ton suikerbiet voor het laat leveren. Doordat de suikerbieten dan heel lang op het erf bewaard moeten worden gaat het suikergehalte in de hoop dalen.
Dit jaar rooit loonbedrijf Vedelaar uit Nagele de suikerbieten. Ze rooien met een 6 rijige Grimme Maxtron 620 rooier. Tevens verzorgt Vedelaar ook het transport van de suikerbieten. Dat gebeurt met een Case trekker met daarachter een Beco 2000 Super wagen. De suikerbieten worden op 3 verschillende plekken op ons bedrijf gestort. Bij 2 windmolens en het restant op het erf. Het erf wil ik niet helemaal volstorten omdat ik komende week het erf nodig heb om de uien in de schuur te brengen. De bietenrooier rooit 6 rijen suikerbieten. Dat is 3 meter breed. Totaal heb ik ca. 7,4 ha laten rooien. Er blijft na het rooien van deze suikerbieten nog 2 ha proefveld over. Eerst word het loof er afgeklapt, daarna de loofkop eraf gesneden en vervolgens word de suikerbiet de grond uitgelicht. Via transport band gaan de suikerbieten omhoog over rollen die de suikerbieten zoveel mogelijk reinigt van de klei. Dan vallen de suikerbieten in de opslagbunker. Doordat de rooier onder alle omstandigheden moet blijven rooien, is deze rooier voorzien van rupsbanden. Achter de rooier lopen nog 2 grote banden. Door de bijna 90 mm die er afgelopen 2 weken is gevallen is de kleigrond tijdens het rooien nogal plakkerig. De bunker van de rooier is groot genoeg om 1 rondje te kunnen rooien. In ons geval is dat ca. 290 meter heen en 290 meter terug. Dat is ca. 0,17 ha. De kiepwagen is na het lossen van de bunker ook nagenoeg vol. De suikerbieten zijn al flink aan de maat. Er zijn suikerbieten bij die meer dan 3 kg wegen.
De suikerbieten moeten voor maandagochtend 23 september 6 uur op het erf klaar liggen. Een dag later worden ze dan mogelijk al opgehaald en vervolgen de suikerbieten hun weg naar de suikerfabriek waar ze verwerkt worden. Later in de week krijg ik als teler een overzicht van de suikergehaltes en het gewicht van de afgeleverde bieten. Tevens word de meegeleverde tarra (grond wat nog aan de bieten zat, loofresten) verrekend. Dan weet ik ook hoeveel suiker er door ons is geproduceerd en krijg ik een geldvoorschot. Afhankelijk van hoe de verwerking verloopt in de fabriek en hoe Cosun de bieten verkoopt krijgen we in april volgend jaar een nabetaling.