28 juli 2013; einde aan de droogte
Vrijdagavond 26 juli rond 19.00 kwam er een einde aan een lange periode van droog en heet weer. Tot dusver was de juli maand droog en vooral de laatste week heet, met een heuse hittegolf tot gevolg. Sinds 2006 was er geen hittegolf meer voorgekomen. Afgelopen week zag je dat de gewassen het moeilijk kregen. In de uien krijgt het loof gele punten. In het aardappelperceel zie je de grond van de aardappelrug open scheuren, niet gunstig omdat er licht bij de gevormde aardappelknollen kan komen, waardoor groene knollen kunnen ontstaan. Het loof van de aardappelen ziet er op zich nog steeds goed fris uit. Wat je wel zag was dat de temperatuur in de aardappelrug flink opliep. Dinsdagmiddag 22 juli om 16.45 uur was de temperatuur in de rug opgelopen naar 22,4 graden. Gelukkig staat er veel loof op het gewas aardappelen zodat de grond goed afgedekt is. Bij 25 graden in de rug kan er namelijk doorwas in aardappelen ontstaan. Dat is funest voor de kwaliteit van de aardappelen. 2013 is een jaar waarin doorwas wel eens zou kunnen ontstaan. Afwachten hoe dit afloopt.
WAT IS DOORWAS?
Doorwas is een fysiologisch verschijnsel waarbij als gevolg van een periode met hoge (bodem)temperaturen de kiemrust van de nieuw gevormde aardappelknollen in de grond wordt verbroken. Dergelijke bodemtemperaturen treden op als de maximumluchttemperatuur gedurende enkele dagen achter elkaar hoger is dan 25 °C. Als vervolgens de temperatuur weer is gedaald en het heeft geregend, kunnen bij voor doorwas gevoelige rassen aan de kiemen nieuwe knolletjes ontstaan, zogenaamde secundaire knollen. Als deze secundaire knolletjes een doorsnede hebben van 1,5 à 2 cm stopt de groei van de eerstgenoemde, de primaire knollen. Soms groeien de aan de primaire knol gevormde kiemen boven de grond en geven een plantje. Ook kan als gevolg van doorwas knolmisvorming ontstaan. Bovengronds leidt een doorwasinductie dikwijls tot hernieuwde loofgroei en het (opnieuw) in bloei raken van de planten. Doorwas treedt in sterkere mate op naarmate het gewas over meer stikstof kan beschikken. Als het gewas tijdens de periode dat hoge bodemtemperaturen optreden gesloten is, zal minder doorwas optreden dan bij een open gewas. (bron: Kennisakker )
Een droge zomer is voor de kleigrond trouwens wel gunstig. De grond kan mooi open scheuren zodat de structuur van de ondergrond goed kan herstellen. De plantenwortels kunnen makkelijker op zoek naar het vocht. Vooral na een natte herfst of winter kan de kleigrond zo weer goed herstellen.
Er zijn veel mensen die vragen waarom ga je dan niet beregenen. Beregenen doe ik normaal niet. Zelf heb ik geen haspel. Ben er ook niet zo’n voorstander van omdat de meeste jaren het uiteindelijk achteraf niet nodig is geweest. Beregenen kost veel brandstof. De kleigrond knapt nu op na een droge periode. Door te beregenen is dat effect weg. De plant gaat nu zelf op zoek naar water waardoor het wortelgestel van de plant sterker word . Tevens is het beregeningswater bij ons eigenlijk niet geschikt door het hoge zoutgehalte van het water. En ik kan ook nog eens rustig slapen. ( Ik hoef niet in de nacht de haspel te verzetten en te controleren ). Had ik nu 2 maal beregend dan was het na deze onweer wel heel nat geworden en daar kun je later tijdens het oogsten veel last van krijgen. Ik zie er niet het voordeel van in. Maar er zijn genoeg akkerbouwers die het wel doen. En die zien er wel een voordeel in. 😉 Maar aan een droge periode komt altijd een einde. Donderdagavond 25 juli hadden we al een kort buitje van 1,5 mm, maar een dag later vrijdag 26 juli rond 19.00 uur kwam het met bakken uit de hemel. In een korte tijd hadden we 25,6 mm in de regenmeter zitten. De bui was heel plaatselijk want 10 km verderop was er niets gevallen. Zaterdagmorgen 27 juli zou heel Nederland worden getroffen door zwaar onweer was de voorspelling. Code Oranje werd afgegeven, een waarschuwing afgegeven voor extreem weer. De bui kon je in de verte aan zien komen. Met spanning zat ik te wachten wat er ging komen. In de verte hoorde ik al de donder en niet veel later even veel wind en uiteindelijk de regen. Uiteindelijk viel het allemaal mee en konden we 8,7 mm bijschrijven. In de nacht van 27 op 28 juli kwam een volgende onweersstoring opzetten. Daarin zat ook nog eens 13 mm. Dat brengt het totaal op 48,8 mm sinds donderdag 25 juli. En dat getal zal de komende week nog wel oplopen want dan word er ook nog regen en onweer voorspeld.