12 juni 2013; bemesten uien en aardappelen
De uien en aardappelen zijn voor de 2e maal bemest. De eerste keer was in maart en april. Strooi je alles in 1 maal dan hebben de net opkomende plantjes teveel last van de zouten waaruit de kunstmest bestaat. Tevens verdeel je de meststof beter over het groeiseizoen van de gewassen zodat er niet te veel stikstof uit kan spoelen, dus betere benutting. Vandaar 2 maal. Teveel strooien kost ten eerste geld en voor de kwaliteit van het product is het ook niet goed. Het was qua gewasstand misschien nog net iets aan de vroege kant, maar omdat de grond mooi te berijden was en er regen voorspeld werd heb ik beide gewassen een mix (NK mix) van stikstof en kalium gegeven. Stikstof om een goeie opbrengst te halen.
Het is voor uien gunstig om samen met de stikstof ook wat kali te doseren. Uien hebben een relatieve ondiepe beworteling waardoor kali onbereikbaar kan zijn voor de plant. Tevens kan kali-fixatie een rol spelen.
Verder wordt met een kaligift bereikt: continuering van een stabielere en gezondere groei, sterkere structuur in de opbouw van de cellen in de uienbol, stikstof bevordert een betere kali opname, betere bol ontwikkeling waardoor deze ook harder wordt (bron: www.uienteelt.nl)
Voor de aardappelen:
Kalium is betrokken bij de activering van de belangrijkste stofwisselingsprocessen en heeft daardoor een belangrijke invloed op de kwaliteitsfactoren van de knollen.
Kalium vermindert de neiging tot verkleuring van de knol zoals blauwgevoeligheid en donkerkleuring bij het koken. Kalium verbetert een optimale rijping: daardoor vermindert de kans op beschadiging tijdens het rooien en verbetert de bewaarbaarheid. Kalium vermindert het gehalte aan reducerende suikers waardoor bij het frituren minder acrylamide wordt gevormd met als gevolg dat de knollen beter geschikt zijn voor industrieel gebruik (chips, frieten). ( bron: triferto.eu)
De voorraad kunstmest moest eerst wel aangevuld worden. Agrifirm heeft de kunstmest geleverd in bigbags van 600 kg. Op elke bigbag zit een label met de samenstelling van de meststof. In de kunstmeststrooier kan ik 2 bigbags lossen, totaal dus 1200 kg. Op een ha strooi ik 400 kg. (64 kg stikstof en 128 kg kalium). Bij de strooier zit een boordcomputer waarop de hoeveelheid en de strooibreedte ingevoerd kan worden. Er word op 24 m gestrooid. In het midden kun je zien hoeveel er in de strooier zit ( 1391 kg). Linksonder in het scherm kun je zien dat je nog 1449 meter kan strooien. Rechtsonder kan er nog 3,5 ha gestrooid worden. Er is 1 ha gestrooid. En tot dusver heb ik 403 kg gestrooid op dit perceel. Doordat de trekker op smalle banden staat kan ik mooi tussen de uien door rijden zonder ze te beschadigen. De 10 ha uien heb ik in ca. 1 uur en 15 minuten gestrooid. De 9 ha aardappelen in ca. 1 uur. Direct na het strooien viel er al wat regen zodat de kunstmest kan oplossen en de plantjes het gelijk kunnen opnemen. De uien hebben genoeg meststof voor de rest van het jaar, de aardappelen strooi ik over 2 weken nog 1 maal.