24 juni 2012: weekoverzicht met schoffelen van uien maken duurzaamheidsplan
Afgelopen woensdagmorgen 20 juni heb ik mijn uien laten schoffelen. Loonbedrijf Klompe uit Emmeloord is gespecialiseerd in het schoffelen van uien, met een speciaal daarvoor omgebouwde Allis Chalmers G trekker kunnen hun de uien schoffelen. Voordeel is dat de van 11 naar 17 pk opgevoerde trekker licht is waardoor er geen insporing is.
Het is voor mij voor het eerst dat ik de uien heb laten schoffelen. Je zou denken staat er dan zoveel onkruid? Nee, daarvoor heb ik het niet gedaan. Ik heb het laten doen om vooral meer zuurstof (lucht) in de grond te krijgen. Het was me opgevallen dat de grond wat dichtgeslagen is en als de grond opdroogd dat ie erg hard werd. De uienwortels krijgen daardoor moeilijk zuurstof. Door de grond los te schoffelen is dat niet meer het geval. Ik ben erg tevreden met het resultaat na het schoffelen. De grond is mooi los en luchtig. Ook na de zware regenval van afgelopen donderdag en vrijdag ( 21 en 22 juni) met 15 en 7 mm is de grond nog mooi los.
Er zijn steeds meer telers die de uien schoffelen, zie hier artikel in Akkermagazine.
Donderdagmiddag is een door Agrifirm geaccrediteerde duurzaamheids-adviseur geweest om mijn duurzaamheidsplan voor 2012 te maken. Dit jaar doe ik voor het eerst mee in Stichting Veldleeuwerik. Voorwaarde om mee te doen is om ook een duurzaamheidsplan te maken. Aan de hand van 10 indicatoren, zoals bijv. bodemvruchtbaarheid, water, energie, gewabescherming etc. word er door de teler een visie gegeven en een meerjarenplan gemaakt om de actiepunten vast te leggen en ook uit te voeren. Dit kan voor elke teler weer anders zijn. Ieder heeft zijn eigen visie hier op. In de studiegroep van ca. 12 telers, waarin ik in meeloop, word elke maand in een bijeenkomst bij een teler het duurzaamheidsplan van een teler besproken. Elk jaar word het duurzaamheidsplan weer geactualiseerd.